praznik
Počinje Božićni post: Ovo je detaljan cenovnik posne hrane na pijacama!
Božićni post traje 40 dana
Iako Božićni post kreće zvanično sutra, u četvrtak 28. novembra, mnogi vernici su ga počeli danas s obzirom na to da se sreda i petak poste tokom cele godine, izuzev kada su takozvane trapave sedmice. Ovaj post trajaće 40 dana, tačnije sve do Božića, 7. januara 2025. godine.
Poznat je i kao Četrdesetnica, a tokom njega zahteva se uzdržavanje od mrsne hrane, alkohola i loših dela. Ishrana se bazira na posnim namirnicama poput ribe, raznovrsnog voća i povrća, posnog testa, ali i koštunjavih plodova. Ekipa Blica posetila je neke od najpoznatijih beogradskih pijaca i otkrivamo vam kako se kreću cene hrane koju možete jesti tokom predstojećih 40 dana Božićnog posta.
Palilulska pijaca
Pre svega važno je napomenuti da cene variraju ne samo na Palilulskoj, već i na ostalim pijacama i marketima. Što se tiče, na primer, ribe njena cena zavisi od toga da li je kupujete svežu ili pečenu, a kako su nam rekli na pijaci može da se očekuje i porast cena u periodu oko slava.
Za ljubitelje zimnice koji ove godine nisu uspeli da je spreme na Palilulskoj pijaci mogu naći pravi domaći ajvar, a od koštunjavih plodova ubedljivo su najskuplji pistaći.
Cene ribe
Orada na žaru - 2.800 dinara po kilogramu
Pečeni fileti brancina - oko 3.000 dinara po kilogramu
Prženi fileti lososa - oko 3.000 dinara po kilogramu
Svež brancin/orada - 1.690 dinara po kilogramu
Sveži fileti lososa - 2.590 dinara po kilogramu
Svež barbun -1.600 dinara po kilogramu
Svež filet brancin/orada - 3.770 dinara po kilogramu
Svež filet grgeča - 2.790 dinara po kilogramu
Sveže lignje - 500 dinara za 200-300 grama
Cene povrća
Paradajz - 350 dinara po kilogramu
Pasulj više vrsta - od 400 do 500 dinara po kilogramu
Karfiol - 250 komad
Paprika - od 200 do 400 dinara po kilogramu
Tikvice - 350 dinara po kilogramu
Kupus - oko 150 dinara po kilogramu
Krompir - od 100 do 200 dinara po kilogramu
Batat - 400 dinara po kilogramu
Avokado - 800 dinara po kilogramu (komad oko 150 dinara)
Cene zimnic
Ajvar - 600 dinara tegla
Turšija - 350 dinara kofica
Cene voća i koštunjavih plodova
Banane - oko 250 dinara po kilogramu
Mandarine - 350 dinara po kilogramu
Pomorandže - 350 dinara po kilogramu
Limun - 250 dinara po kilogramu
Kruške - 400 dinara po kilogramu
Kivi - 350 dinara po kilogramu
Jabuke - 250 dinara po kilogramu
Suve šljive - 600 dinara po kilogramu
Suvo grožđe - 600 dinara po kilogramu
Suve smokve - 1.000 dinara po kilogramu
Sušene brusnice - 1.000 dinara po kilogramu
Pistaći - 1.700 dinara po kilogramu
Lešnik - od 1.300 do 1.500 dinara po kilogramu
Kikiriki - od 200 do 500 dinara po kilogramu
Badem - od 1.000 do 1.200 dinara po kilogramu
Indijski orah - od 1.000 do 1.300 dinara po kilogramu
Bajloni pijaca
Govoreći o cenama spremljene ribe prodavci na Bajloni pijaci u nju su uključili i ribu i uslugu pečenja. U odnosu na Palilulsku pijacu poneke namirnice su i povoljnije, a i na tezgama ove pijace možete naći najraznovrsnije voće i povrće. Ipak, kao i na Palilulskoj, i na Bajloniju najskuplji koštunjavi plod je pistać.
Cena ribe
Orada/brancin - 1.840 dinara po kilogramu
Filet orada/brancin - 2.940 dinara po kilogramu
Filet smuđa - 2.450 dinara po kilogramu
Losos filet - 2.950 dinara po kilogramu
Pržen šaran - 2.200 dinara po kilogramu
Grilovana pastrmka - 1.799 dinara po kilogramu
Grilovana skuša - 1.190 dinara po kilogramu
Pržen oslić - 1.290 dinara po kilogramu
Lignje očišćene - 1.000 dinara 400 grama
Cena povrća
Paradajz - 350 dinara po kilogramu
Krastavac - 250 dinara po kilogramu
Pasulj više vrsta - oko 450 dinara po kilogramu
Avokado - 700 dinara po kilogramu (od 120 do 130 dinara po komadu)
Kiseli kupus više vrsta - 250 dinara po kilogramu
Pečurke više vrsta - do 750 dinara
Krompir - oko 150 dinara po kilogramu
Beli luk - oko 600 dinara po kilogramu
Karfiol - oko 200 dinara po kilogramu
Tikvica - 250 dinara po kilogramu
Paprika - od 150 do 400 kilogramu
Cena voća i koštunjavih plodova
Banane - od 180 do 200 dinara po kilogramu
Mandarine - 250 dinara po kilogramu
Pomorandže - 250 dinara po kilogramu
Nar - 300 dinara po kilogramu
Kivi - 350 dinara po kilogramu
Limun - 200 dinara po kilogramu
Grožđe više vrsta - od 300 do 400 dinara
Ananas - 300 dinara po kilogramu
Borovnice - od 1.600 do 2.000 dinara po kilogramu (250 dinara pakovanje)
Jabuke - oko 200 dinara po kilogramu
Kruške - od 150 dinara do 350 dinara po kilogramu
Suva šljiva - 450 dinara po kilogramu
Sušena brusnica - 900 dinara po kilogramu
Smokva - 900 dinara po kilogramu
Urma - 500 dinara po kilogramu
Indijski orah - od 1.200 do 1.500 dinara po kilogramu
Lešnik - od 1.100 do 1.500 dinara po kilogramu
Badem - od 900 do 1.300 dinara po kilogramu
Pistaći - 1.700 dinara po kilogramu
Kikiriki - od 200 do 400 dinara po kilogramu
Orasi - 900 dinara po kilogramu
Pravila ishrane tokom posta
Prema Crkvenom kalendaru, u toku Božićnog posta ne jede se meso, beli mrs i jaja. Ulje i vino su dozvoljeni osim kad se posti "na vodi".
Od 28. novembra do 30. decembra: ponedeljkom, sredom i petkom posti se na vodi, utorkom i četvrtkom na ulju, a subotom i nedeljom na ribi.
Od 31. decembra do 6. januara - poslednje nedelje - post je stroži i isključuje ribu. Ponedeljak, sreda i petak su na vodi, a utorak, četvrtak, subota i nedelja na ulju.
Riba se jede na Vavedenje Presvete Bogorodice (4. decembra), čak i ako praznik padne u sredu ili petak. Na Badnji dan se ne upotrebljava ni ulje ni vino, već se obavezno posti "na vodi".
Treba jesti pomalo, toliko da se telo okrepi, ali nikako ne treba sebe dovesti u stanje iznurenosti i onemoćalosti, jer svrha je da telo i duša zajedno putuju do cilja - zajednici s Bogom.
Takođe, valja podsetiti i da kad neka slava padne u vreme posta, kao na primer Sveti Nikola (19. decembar), obavezno je posna trpeza.
Bonus video:
(Espreso/Blic/Jelena Peranović/Preneo D.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!